Close
Tænker du over dine forbrugervaner?

Tænker du over dine forbrugervaner?

Min blokering er på vej bort

Jeg har længe følt mig for uinspireret til at blogge. Når jeg rammer disse perioder, så lægger jeg bloggen helt væk. For mig er det vigtigt at I kan mærke mig, og kan føle at jeg skriver, fordi at jeg faktisk har noget på hjerte.

Men jeg har i noget tid gået og grublet over en ting…

Hvor går din grænse?

Det hele startede for mig, da jeg engang så et program, hvor de kun badede i kildevæld vand. Badekarret blev fyldt op med flasker af vand, som altid skulle være dette ene brand, da det var det mest rene vand de kunne skaffe. Det har været i et af de programmer som kørte på MTW, hvor man skulle se de kendte Hollywood personers”cribs”.

Jeg har aldrig været den her type, som råbte op om at nogle havde mere end andre, så derfor burde de dele. Tværtimod, har jeg troet på at enhver person, var deres egen lykkes smed. Men den indstilling har langsomt ændret sig hos mig, alt imens at klimabevægelset, har rullet ind og tårnet sig op foran os alle.

Jeg er ingen helgen

Jeg tager for lange bade, nægter at affaldssorterer mit skrald og har for et år siden købt en bil (som jeg elsker alt for højt). Men jeg forsøger alligevel at være med til at gøre en forskel. Jeg spiser langt mindre kød, jeg køber bøger (på lopper) om at spise grønt og vegansk, og så handler jeg stortset kun mit tøj, sko og tasker på loppemarkeder. Der er næsten gået sport i at indrette med loppefund herhjemme. Halvdelen af mit kontor er fyldt op med papkasser, så jeg kan bruge dem, hvis jeg skal sende noget af mit tøj, som jeg har sat til salg online.

Jeg tænker konstant i genbrug. Ikke bare i tøj, men i nærmest alt hvad jeg ejer. Bøger, spil, inventar, køkkenredskaber. Jeg smider så utrolig sjældent noget ud. For tanken om at smide noget brugbart i min skraldespand, sætter gang i samtlige små nerver i min krop.

Det smitter

Heldigvis på den gode måde. Og bare rolig, jeg er ikke hende som prædiker om min “genbrugsreligion” overfor andre – men jeg vil rigtig gerne kunne inspirerer andre til at følge trop. Så når nogen spørger mig hvor jeg har købt en eller anden dims i mit hjem henne, forklarer jeg med stolthed i stemmen, at jeg har fundet den på et lille loppemarked, i en baggård på Nørrebro. Genbrug skal fremstå som noget positivt. Og heldigvis kan jeg også fornemme, at det har en naturlig fremgang.

Alle historierne

Der er ofte ikke meget historie, i et møbel, som du har kørt ud og købt i Ikea? Men det er der i stortset alt i mit hjem. Og da jeg jo er typen som elsker at opsøge en god historie, så forsøger jeg altid at få historien bag mit køb, med mig hjem. “Nå, så har denne plakat egentlig en historie?”. Det vælter ofte ud af folk med et herligt svar. For de fleste kan godt lide at tale om dem selv – men især hvis du viser oprigtig interesse.

For nyligt købte jeg lækker lysebrun bumbag, som jeg havde ledt efter i lang tid. Hun ville gerne have 200 kr. for den, da hun selv havde 750 kr. og aldrig fået den brugt. Det var på alle måder en rimelig pris, det var bare ikke hvad jeg havde lagt af budget, for at købe en brugt taske. Så jeg bakkede langsomt væk, og takkede nej til at købe den. Hun spørger mig i stedet, hvad mit budget eventuelt lyder på, og jeg forklarer at jeg nok lå på det halve, så jeg ville ikke begynde at skambyde, da det virkelig var en flot taske. Hun fortæller mig om tasken, og hvilken betydning den har for hende. Vi står og joker, og hendes veninder kommer også til. Og til sidst har vi sludret i 5 min. og hun udbryder “Så skidt pyt. Tasken er din for 100 kr. Det betyder mere for mig at den får den rette ejer, end hvad jeg tjener”. Det endte med at jeg gav Tina, som den søde kvinde hed, et stort kram og vi begge grinede muntert over vores handel, da jeg gik derfra.

Hvilken værdi har dine ting?

Vi tillægger vores ting forskellige værdier. For nogle er det vigtigste i livet, at man kan se hvad de bærer er dyrt og at de ser dyre ud. For andre vægter de god kvalitet, da tingene har en længere levetid, eller også vil man have tøj på, som altid gør dig i godt humør. Der kan tillægges mange forskellige årsager til at du går i det tøj du vælger, indretter som du gør eller pynter dig, med de ting du vælger. Men inderst inde, skal man også grave de sande værdier frem.

Nogle gange sidder jeg og ser programmer og tænker at hvis vi gik blot 100 år tilbage i tiden, og viste dem dette program, ville de blive så utrolig forargede over, at deres kræfter, som de har lagt i vores fortid, med krig, kampe og sorg, for at deres fremtidige generationer kunne have det godt, bare ødsler den bort, og ingen kan huske hvad de stod for. Uden at lyde som en gammel krage, så er det vigtigt at huske hvad vi kommer fra, og hvilke kampe, andre mennesker har taget, for at vi i dag kan leve så privilligeret som vi gør. Samtidig er vi også nødt til at lytte til de eksperter, som råber op om at vi langsomt opbruger jordens ressourcer, hvis vi bliver ved med at leve som vi gør.

De lette løsninger

Jeg forstår sagtens de mange fristelser som vi finder alle vegne. Tag apps som Wish og Ebay, hvor du kan købe alverdens glitrende plastik dimser, for ingen verdens penge. Det er så utrolig nemt og let at bestille herfra, uden at tænke på hvor meget arbejde og konsekvens der ligger bag. Hver gang jeg har handlet der, for det har jeg gjort og gør fortsat, så får jeg det faktisk kvalmende dårligt. Når de der små pakker lander i mine hænder, tænker jeg på, hvor meget den person som har lavet dette, har tjent på at jeg nu kunne få denne lille dims sendt til Danmark, og var det nu også det værd. Jeg har jo netop fordelen ved at kunne gå ud og købe tingene til fuld pris, uden at skulle forlade hus og hjem.

Den evige nagen

Men selvom at jeg ved alle disse ting, så kan jeg ikke lade det fylde konstant og hele tiden. Der er intet at sige til at vi går ned med stress, for vi bombarderes hele tiden af tilbud, nye muligheder og dårlig samvittighed. Det er i vores nyheder, smartphones og tv. Et stort virvar af miksede signaler, som vi skal forholde os til og tage stilling til om hvad der er det rigtige at gøre.

Kan du overskue de mange inputs eller sætter du hjernen på hold, og undlader at forholde dig til tingene? Lad mig gøre høre hvad du tænker i kommentarfeltet.

Xx
Olivia Noel

2 thoughts on “Tænker du over dine forbrugervaner?

  1. Hej Sofie

   Beklager, det sene svar.

   Jeg vil elske at affaldssortere, men vi har simpelthen ikke pladsen. Vores køkken er smalt og dårligt indrettet, af de forrige ejere. Vi gør vores bedste for at genbruge, sortere og aflevere til genbrug.

   Når vi en dag flytter i hus, så skal der også affaldssorteres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: