Close
Hvordan finder vi de usynlige spilleregler på de sociale medier?

Hvordan finder vi de usynlige spilleregler på de sociale medier?

Jeg er simpelthen så træt af sociale medier

Det er en sætning, som jeg aldrig troede, at jeg ville ende med at skrive. For nyligt besluttede jeg mig for, at bruge langt mindre tid på Facebook, og i stedet flytte min online tid over til Instagram. Det fungerede også rigtig fint… I hvert fald i et par uger, men så opdagede jeg, at glimmeret forsvandt og jeg fik et wake-up-call.

Langsomt faldt jeg i snak med flere og flere personer, som alle havde store problemer med deres kontoer. For, som skrevet i tidligere indlæg, så flyder det med spam og hack på Instagram. Platformen, som ellers er lavet til, at vise de sjove sider frem, glæde og kærlighed – det har pludselig forandret sig til en krigszone, hvor halvdelen af krigerne er forklædt, som spøgelser, som går udenom de gængse spilleregler. Så hvordan skal de ærlige spillere lege med?

Nu har jeg prøvet det på egen profil

Jeg har oplevet flere profiler, som pludselig er forsvundet og dukket op under nye navne. 80 % gangene er det hackere, som har overtaget profilerne, og de sidste 20 % er de hackede brugere, som opfindsomt, skal lave et nyt brugernavn med et ekstra tegn. Læs her indlægget om hackere på Instagram.

Jeg har undersøgt sagerne og skrevet med brugerne, som har været udsat for hetz og havde aldrig forestillet mig, at det ville ske for mig. Det er jo sådan noget, som sker for naboprofilen, ikk´?

Men for fire dage siden blev det min tur. Jeg ved ikke om der har været falske profiler på spil, eller om jeg simpelthen bare har været for aktiv. Men jeg er blevet et spøgelse på egen profil. Det mærkelige er, at det er min lille private profil, som er blevet ramt. Den har 265 følgere, så det er ikke det største tab, hvis man ser på antallet af følgere. Men på lige netop denne profil, var det ikke det, som det handlede om. Jeg brugte den til, at interagere med venner og familie. Det var her, hvor jeg delte mine avokadomadder og vovsebilleder. Dvs. meget uskyldige opslag. Men besøger du profilen, så kan du ikke se, at jeg er lukket ude. Men logger jeg ind, så står profilen blot og loader, og alt indholdet i mit feed er forsvundet.

Instagram svarer (selvfølgelig) ikke på mine beskeder, og det skete meget pludseligt og helt uden varsel.

Vi er produktet

Som en bruger i går skrev meget klogt på min instagramprofil, altså den som er tilknyttet denne blog, så er vi “produktet” på de sociale platforme. Det er en vigtig reminder. Men hvor længe kan de holde på os inden, at vi alle går i ren protest?

Problemet er ikke bare landsdækkende. Det er et problem, som strækker sig ud til resten af verden. For hvad sker der når man lader algoritmen overtage, og robotterne skal gennemskue om jeg er en falsk profil, eller endnu en spammer?

Jeg har Googlet løs for, at finde en vej ud af mit usynlige fængsel, men indtil videre er der kun én ting, som jeg kan gøre. Vente. Jeg skal simpelthen bare vente og håbe på, at de igen en dag får lyst til, at sætte mig fri. Indtil da, så kan jeg gå og hygge mig med, at tjekke ind på profilen, og få en knude i maven, når der kommer en advarsel op på min skærm, om at jeg fortsat er låst.

Har du styr på dine interaktioner?

Igennem min søgning har jeg også fundet grænsen for daglige interaktioner. Den får du lige her:

Likes per time: 60
Kommentarer per time: 60
Følg nye profiler per time: 60
Beskeder per time: 60

Hvis din profil er forholdsvis ny, så skal du lige huske, at halvere ovenstående tal. Så nu hedder det i stedet 30 per time.

I alt kan du max lave 1440 interaktioner på din konto om dagen. Så nu kan du ellers begynde, at tælle hver eneste gang, du bevæger dig rundt. Good luck!

Som så mange andre, som får låst deres profil, så har jeg lavet en ny. Der har sneget sig et lille punktum ind i mit brugernavn. Da jeg går i gang med, at følge de gamle profiler, og dele indhold går der ikke længe før end, at jeg får min første advarsel. Så nu starter balladen forfra…

Fordele og ulemper ved at være på Instagram?

Jeg er langsomt begyndt, at lave en for/imod liste oppe i mit hoved. For selvom, at sociale medier har været mit liv de sidste 15 år, så kan jeg mærke, at gejsten langsomt forsvinder.

Her får du mine to lister:

For:

 • Sammenholdet er unikt.
 • Der er en masse spændende profiler at følge.
 • Kommunikationen er let og kærlig i forhold til mange andre platforme.
 • Der findes utrolig meget inspiration.
 • Nem underholdning.
 • Det kan være en sjov måde, at opbygge indhold på.
 • Du kan udtrykke dig.
 • Det er let, at lære andre at kende.
 • Der er mange andre med samme niché, som dig selv.
 • Der opstår nemt nye venskaber på tværs af profiler og landet.

Imod:

 

 • Du skal overveje dine hashtags nøje for ikke, at ende i kløerne på en hacker.
 • Du kan blive shadow banned uden varsel.
 • Du har ikke selv rettighederne til dit indhold.
 • På et øjeblik kan du blive lukket ude.
 • Alt dit indhold kan forsvinde – uanset størrelsen af din profil.
 • Der er ingen support.
 • Skulle du alligevel få et svar, så er det autogenereret.
 • Hack og spam er en del af din hverdag.
 • Det sjove og legende ved profilen bliver hurtigt overskygget af regler. Både synlige og usynlige.
 • Algoritmen har overtaget din profil.
 • Det er en kamp, at nå ud til dit publikum udelukkende med godt indhold.
 • Det kræver konkurrencer og andet, at lokke brugerne til.
 • Der er begrænsninger for indhold.
 • Der er begrænsninger for interaktion.

Hav din egen platform

Nu har jeg selv kørt en social medie platform tidligere, så det er ikke det jeg er ude i, at vi allesammen skal til, at have i stedet. Til gengæld, så tror jeg på, at det er vigtigt, at have sit indhold andre steder end kun på de sociale medier.

Det er også derfor, at jeg bruger denne blog, når jeg skal skrive længere indlæg. Ellers, så risikerer jeg, at vågne op en morgen, og så alt mit arbejde bare væk. Dog er jeg ikke så naiv, at jeg ikke ved, at det også kan ske her på bloggen, men det er nu stadig mindre risikabelt. Herinde får jeg ikke pludselig en shadow ban eller bliver låst ude. Og skulle det alligevel ske, så er der et support system, som kan kontaktes og her får jeg også et hurtigt svar. Det giver mig en helt anden tryghed, end hvad andre online medier kan tilbyde mig.

Er jeg blevet en gammel nisse?

“Gem det i skyen”, “bruger du ikke dropbox?”, “du kan gemme alle dine fotos på Google”… Jeg får ofte gode råd om, at gemme alting online. Men jeg må indrømme, at jeg er en smule gammeldags. I stedet har jeg 3-4 harddiske, hvor mine filer i stedet bliver gemt. De er ikke tilsluttet computeren, andet end når der skal overføres filer. På den måde kan en hacker ikke få fat i mine filer, da de er offline. Det er endnu en måde, at undgå dem på.

Det er svært, at være offline i denne tid

De sociale medier nyder rigtig godt af pandemien. For hvordan skal vi ellers kommunikere med hinanden? Zoom bliver brugt, som aldrig før. Skolebørnene har online mødetider og hjemmekontoret er blevet en basis ting, som ingen længere ser skævt til.

Bærbar, stationær, mobil, tablet… Jeg har det hele i min husstand. Der er skærme i alle rum, og skulle det alligevel mangle, så kan vi altid tage dem med os. Mine øjne er klistret til en skærm halvdelen af min vågne tid, hvis det overhoved kan gøre det. Så måske er det på tide, at være mere offline. Det er vitterligt noget, som jeg plejer at vende øjnene af, da jeg i rigtig mange år har tænkt, at min fremtid var digital.

Farvel, men til hvad?

Jeg kommer aldrig til, at sige helt farvel til sociale medier. Men jeg havde en drøm om, at jeg ville tilbage til at være selvstændig, hvor jeg skulle undervise i brugen af sociale medier. Jeg har nørdet online medier siden 2006, hvor jeg startede mit første projekt, som indehaver af en social platform kvinder. Siden da har jeg søgt efter ny viden, taget rigtig mange kampe og været på alle platforme, som jeg har kunne komme i nærheden af. Jeg følger med i alverdens udenlandske foraer og debatterer dagligt, så jeg med sikkerhed kan sige, at jeg er helt opdateret. Men til hvilken nytte? Uanset, hvor godt jeg er klædt på, så kan vi blive lukket ude.

Jeg har altid vidst, at jeg var et produkt på de sociale medier, men når jeg ikke kender spillereglerne, og de ikke vil give mig lov til, at se dem, så er det svært, at lege med i længden, for i sidste ende kan jeg aldrig vinde.

Hvordan er dit forhold til de sociale medier?

Olivia Noel

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: