En hyldest til micro-influencers
Kære micro-influencers…
Jeg vil gerne sige tak for jeres udholdenhed, tålmodighed og ærlighed.
For folk, som ikke selv arbejder med eller som, micro-influencer, så kan det godt være svært, at få øje på hvad det er jeg, som jeg lige nu takker for. Men det vil jeg gerne uddybe i dette indlæg.
Hvordan kan så følgere, nogensinde gøre en forskel?
Vi skal starte med, at lægge arrogancen på hylden og forestil dig så, at du møder en person, som kan tale ud til 1.500 dedikerede mennesker, som gerne vil vide mere om din niche. Du giver denne person et af dine produkter, og beder dem om, at vise dit produkt frem og fortælle skaren af mennesker om hvad produktet har af fordele og ulemper.
Virker det ikke attraktivt?
Nej, du mener måske fortsat, at det kan være, at de ikke er rigtigt dedikeret? Så er det så heldigt, at du kan bede om dataen fra den, som du skal samarbejde med. Faktisk, kan du også selv gå rundt og se alle menneskerne i øjnene, og tjekke deres interesser.
Hvordan? Jeg starter altid med, at gå ind under følgere på Instagram profilen og lade fingeren scrolle et godt stykke ned af. Så stopper jeg op, og begynder, at tjekke om der kommer mange udenlandske navne, som lyder, som noget volapyk. Hvis dette er tilfældigt, så er jeg hurtigt ude igen og takker pænt nej til samarbejde.
Hvis jeg ikke finder noget mistænksomt, så går jeg en masse opslag igennem. Er der aktivitet? Likes? Relevante kommentarer? Hvis dette er et ja, så går jeg videre i min proces.
Det tager dig højst et minut, at gå dette igennem og giver dig et overblik over om det er grobund for et godt samarbejde med vedkommende.
Men hvorfor ikke bare vælge en af de store influencers?
Det kommer an på flere ting. Men lad os starte med dit budget. Har du et budget på 100.000 kr. Så kan du sagtens vælge en af de store, at indgå et samarbejde med. Men vær sikker på, at vælge en, som matcher din niche. Ellers er det penge lige ud af vinduet.
Hvis du i stedet giver 1000 kr. til 100 micro-influencers, som matcher med din målgruppe, så vil du nå længere ud. Det kan sagtens være, at du rammer mange af de samme følgere, men det er faktisk en fordel. For, at påvirke en person til, at se nærmere på dit produkt, så er du nødt til, at vise det til dem mere end én gang. Hvis det pludselig dukker op alle steder, og hos alle, som vedkommende følger, så er de til sidst så nysgerrige, at de er nødt til, at se hvad det er der foregår og klikker sig ind.
Nu er det så op til, at have et produkt, som er så godt, at forbrugeren har lyst til, at købe det.
Hjerteblod og oprigtighed
Når jeg ser med, som forbruger, så vil jeg gerne høre om produkter, som influenceren kan stå inde for. Hvad enten, at det er en stor eller en lille. Når jeg ser på de store influencers, ser jeg også en anden generation. Mange er fulgt med tiden, men der er også dem, som er så store, at de ikke længere kan røres. De har levet af, at være kendte i så mange år, at de glemmer jordforbindelsen. Men dem, som fortsat er tro overfor deres følgere og niche er uden tvivl også dem, som kommer til, at overleve på den lange bane.
For de mange micro-influencers, som er på vej frem, har taget ved lære og fulgt med fra starten. Nu er det deres tur til, at vise hvad de kan.
I dag er vi alle suget så langt ind i den digitale verden, at der er nogle helt andre regler, end dengang hvor vi startede. Vi tror ikke længere på hvad reklamerne fortæller, og det er svære, at slå igennem til forbrugerne. Derfor er der mange, som vælger, at bruge influencers.
Lad os sige, at en restaurant i en lille by i Jylland valgte, at bruge en stor influencer til næste markedsføringskampagne, i stedet for, at gå med den lokale micro-influencer, som elsker mad og køkkenkunst. Den lokale har 3.500 følgere op mod de 150.000, som den store influencer har.
Hvor tror du, at pengene er bedst givet ud?
Ja, hos den lokale niche influencer, som kender byen, menneskene i lokalområdet og ved hvordan, at budskabet bedst kommer ud til egnen. Samtidig kan du højst sandsynligt også sparet penge i dit budget, som du kan bruge på anden vis.
Men det er jo bare hurtigt tjente penge?
Har du en profil på Instagram? Godt. Hvor mange følgere har du? Hvor lang tid har det taget dig, at skaffe dem? Fint, så ved du også, at det er noget som tager tid, engagement og oprigtigt indhold.
Det er også det, som de mange micro-influencers arbejder med. Men udover, at have deres profiler, så har de fleste også et fuldtidsjob ved siden af. Deres profil er deres hobby, åndehul og livsstil.
Da jeg har arbejdet for en del virksomheder, som har brugt influencers, så ved jeg også, at det er noget, som tager en del tid. Alene det, at skrive til mig, skabe kontakt, lave en aftale og få alle detaljer på plads, tager hurtigt en halv time.
Herudover skal der reklameres for produktet. Det kræver ofte en opstilling, som gerne skal være tænkt ud af boksen, med den rette kameravinkel og eventuelt vises i brug. Det tager også tid, at udtænke og gennemføre.
Herefter skal der, som oftest, sættes en konkurrence i gang. Det kræver endnu et foto, måske også en story, og så skal det hele skrives og sættes op. Når vinderen er trukket, skal det kommunikeres ud og alle detaljer skal overdrages.
Går noget galt i en af disse her processer, som det nemt gør, så tager det selvfølgelig endnu længere tid. Men for hvert samarbejde, kan du sagtens lægge 1,5-2 timers arbejde. Set udefra er det lavet på et øjeblik, men der er rigtig meget arbejde, som lægges i, at opretholde en god og aktiv profil.
Jeg har ikke lyst til, at samarbejde med influencers.
Hvis du fortsat ikke er overbevist om, at influencers kan gøre noget godt for din virksomhed, så er det nok også bedst for alle, at du ikke begynder på det.
Men næste gang, at der tikker en besked ind i din indbakke, hvor du bliver spurgt om et samarbejde, vil jeg anbefale dig, at svare, at du ikke bruger influencers i øjeblikket.
Nej, jeg ved godt, at du siger, at det ikke er noget, som nogensinde kommer til, at ske. Men vi troede heller ikke på, at internettet ville eksistere for 25 år siden. Og se hvor vi alle sidder henne nu…
Det jeg prøver, at sige er blot, at du aldrig ved hvad der kommer til, at ske. Se blot hvordan 2020 har opført sig. Rigtig mange vendte pludselig blikket mod dem, som altid kan række ud til folk, og sætte gang i salget… Ja, du gættede rigtigt.
Influencerne.

Men hvad er reglerne egentlig for, at bruge en influencer?
Skulle du nu alligevel have fået lidt blod på tanden, og lyst til, at prøve et samarbejde, så kommer jeg her med et par gode råd:
1. Husk på, at influenceren skal betale skat af hvad du sender dem, hvis de vælger, at skrive om det og vise frem. Derfor er det en god idé, at give dem et mindre beløb, som kan dække denne udgift for dem.
2. Vælg en, som matcher med din niche. Er du en frisør i Hobro, så lad være med, at vælge en micro-influencer, som elsker, at lave mad og bor på Amager. Søg og opdag hvem der bor i dit lokale område. Det kan let gøres ved, at søge på hashtags.
3. Brug Facebookgruppen “Jeg søger en blogger/influencer”. Herinde er tingene vendt på hovedet, så du, som virksomhed kan skrive hvad du tilbyder og ønsker, og så kan influencerne byde ind på opgaven. Nemt og enkelt måde, at nå ud til hinanden på.
4. Lav altid en skriftlig aftale, hvor alle detaljerne er skrevet ned. Forventningsafstemning er keyword, når man indgår et samarbejde. Det er uanset hvem det er med. Men ofte hører jeg fra firmaer, som har haft en dårlig oplevelse, og derfor ikke længere stoler på influencers. Det er trist, at nogle få brodne kar, skal lade det gå ud over resten af branchen. Så sørg for, at have en klar og god dialog fra starten, så du er sikker på, at du får det, som du havde tænk det.
5. Tilbyd en konkurrence til influencerens følgere. Når først de er blevet præsenteret for et produkt én gang, så vil de måske også gerne selv eje det. Nu får de chancen for, at vinde det. Til alle dem, som ikke har vundet, kan du lave en rabatkode på 10-20 %, som de kan shoppe for indenfor en kort periode. Husk, at holde folk til ilden.
6. Sørg for, at din hjemmeside er optimeret og spiller. Hvis man er blevet præsenteret for et flot produkt, som man har i sinde, at købe, så nytter det ikke noget, at det ikke matcher med den identitet og kvalitet, som man forventer, at finde på den hjemmeside, som man klikker sig ind på.
7. Forvent ikke, at din hjemmeside bliver lagt ned af salg. Men måske får du mere aktivitet. Nye følgere på dit SoMe. Nogle enkelte ordrer kommer ind. Det er en god start. I sidste ende handler det om indhold, kommunikation og branding.
8. Husk også selv, at dele opslagene på dine egne sociale medier. Du skal kunne stå inde for samarbejdet. Matcher farverne ikke med dit feed, så del det i stedet i din story og lav dit eget opslag, hvor du tagger influenceren.
9. Undersøgt om I er et match eller om det er bedre, at finde en anden influencer, at samarbejde med, som har den rette niche.
Til sidst vil jeg blot sige, at det, at være en influencer er kommet for, at blive. Du kan lægge det ind under de andre kreative fag, som fx danser, kunstner, skuespiller osv. Forskellen her er blot, at influencers kan være med til, at skabe vækst og arbejdspladser for flere mennesker, hvor de andre, som oftest, arbejder alene.
At være influencer er sårbart, ægte og ærligt. Det handler om tillid fra alle parter. Derfor er influencers også enestående, at samarbejde med da du kan forvente dedikation og kreativitet.
Tak fordi, at du læste med.
Kærligst
Olivia Noel
Blogger
Micro-influencer
Meningsdanner
Forretningsindehaver