Close
“HEY! Lad min konto være i fred”

“HEY! Lad min konto være i fred”

Scammer, snydepels, hacker, løgner…

Kært barn har mange navne. Men det er knapt så kønt, når din konto er flænset eller din Instagram konto er kopieret. Men lad os vende tilbage til det sidste senere.

Det er ikke noget nyt, at internettet flyder over med folk, som ønsker, at snyde dig for dine penge. Du er uden tvivl blevet kontaktet af en prins, en ukendt afdød onkels advokat eller en amerikansk veteran. Alle er de ude på én ting. At snyde dig for dine penge ved, at nudge dig blidt i deres retning. Men så snart, at alle kender til deres metoder, så finder de straks på nye.

I øjeblikket er der specielt tre, som hitter. Og de er ikke rare.

De overtager din profil og lukker dig ned

Rigtig mange profiler oplever i øjeblikket, at miste deres profiler. Der kan være flere årsager hertil, men en af dem er, at de blevet hacket. Din profil vil herefter automatisk skrive ud til alle dine kontakter, hvor den vil agere på dine vegne. Samtidig vil alle dine koder blive ændret og til sidst, så lukker de profilen helt ned. Alt din data er væk. I sjældne tilfælde kan du få din profil tilbage, men hvis du nogensinde har forsøgt, at kontakte Instagram, så ved du også, at det er noget nært umuligt, at få support.


“Tillykke du er vindern af konkurrrencen”

Ja, du vandt sørme den konkurrence, som du lige har deltaget i. Selvom, at der egentlig stod, at vinderen først trækkes på mandag? Beskeden er fyldt med stavefejl og du skal klikke på et link, hvor du skal indtaste alle dine oplysninger, samt betalingsoplysninger for, at få din præmie tilsendt. Lyder det lidt mærkeligt? Godt, så er du allerede opmærksom. Du er nemlig ved, at blive scammet.

Giv aldrig dine oplysninger ud til en tilfældig profil på internettet. Det burde være regel nummer ét. Men når du nu står overfor, at have vundet den taske, som du har gået og sukket over, så kan fornuften godt flyve ud af vinduet i et splitsekund.

Men det er ikke kun dig det går ud over. Virksomheden eller influenceren, som står bag den originale profil mister lidt af troværdigheden, hver gang, at de bliver kopieret. Selvom, at de står helt uden skyld. Så husk, at du fortsat skal støtte dem – især når de bliver udsat for svindel.

Skal vi lave et samarbejde?

Du har 143 følgere på din profil. Dine kvadratiske felter på IG består af avocado madder, billeder af din baby og selfies.

Alligevel er du blevet kontaktet af en virksomhed, som gerne vil lave et samarbejde med dig fordi, at du simpelthen tager de flotteste fotos og er perfekt til deres målgruppe. Wauw! Det er alligevel smigrende. De ser mig og mit potentiale. Det her mit skridt til, at blive en influencer, tænker du for dig selv. Straks klikker du dig ind på linket, og kan vælge hvilke produkter, som du gerne vil klikke dig hjem.

Lyder det for godt til, at være sandt? Så er vi nok igen ude i noget scam. For ja, du er desværre ikke blevet opdaget. I hvert fald ikke af en starhunter. I stedet er der en scammer, som har opdaget, at du vil være det perfekte offer for deres nyeste trick. Skulle du modtage noget, så er det en dårlig wish kopi eller også så hjælper de dig med, at din bankkonto mirakuløst går i 0. Ingen af delene får dig tættere på din drøm.

I stedet skal du arbejdet med, at få finde ud af hvilket emne, som du skal opbygge din profil op omkring og skabe indhold, som skiller sig ud. Det er dog et emne til et helt andet indlæg.


Men, hvad kan jeg stille op?

Her er, hvad du kan gøre, hvis du bliver kontaktet:

Er det en kopi af en profil, som du kender? Så kontakt vedkommende og fortæl dem om det.

Anmeld profilen for misbrug eller spam.

Bloker herefter profilen.

Sørg for, at din profil har en totrins kode. Dvs. at hver gang, at du skal logge ind fra et nyt device, så får en sms med en kode, som skal indtastes. Sådan holder du scammers ude og mindsker risikoen for, at miste din profil. 

Skift dine koder ud én gang om måneden. Ja, også selvom, at det er besværligt.

Er det overhoved lovligt?

Da jeg tidligere på ugen kontaktede en influencer og fortalte, at hun var blevet kopieret stillede hun mig ovenstående spørgsmål. Svaret er nej. Det er aldrig lovligt, at udgive sig for, at være en anden. Derudover er det heller ikke tilladt, at tage dine billeder og bruge dem uden, at du først har sagt, at det er i orden. I de fleste tilfælde bliver billeder delt i god mening, når det kommer til en konkurrence, men på disse profiler bliver de delt med en tekst, som handler om, at scamme.

Hvis det var muligt, så skulle du, som influencer, sende dem en stor fed regning for, at have brugt dine billeder uden tilladelse eller kreditering. Men da de højst sandsynligt sidder et sted i Indien, så vil jeg ikke bruge mere energi på det end, at få hjælp fra dit netværk til, at få den falske profil lukket ned.

Hvordan kan du som influencer eller virksomhed få dem til livs?

Mit motto er, at vi står sammen. Det gælder sådan set i det meste. Derfor kan det være en god idé, at skrive om det på din blog, sige det højt på din profil eller dele denne artikel i din story. Lad os sammen være alvorlige i et øjeblik og få sat en stopper for de grimme scams, som ødelægger alt det sjove, som vi elsker, at bygge op.

Der vil altid være nogle, som forsøge, at hægte sig på din succes, men de skal ikke ødelægge dine drømme.

Har du oplevet noget af det ovenstående? Del din historie i kommentarfeltet og lad os blive klogere på hinandens fortællinger.

Pas på derude!

Kærligst
Olivia Noel

1 thought on ““HEY! Lad min konto være i fred”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: