Close
Gode råd på loppemarkeder

Gode råd på loppemarkeder

Herhjemme bliver ting, meget sjælden smidt ud eller slidt helt ned. I stedet bliver de solgt videre, enten via de sociale medier eller på et loppemarked.

Hvorfor sælge og købe på et loppemarked?

Da jeg var barn, forbandt jeg loppemarkeder med snuskede støvede steder, hvor man fandt gamle mærkelige ting og der skulle virkelig rodes igennem nogle beskidte kasser, for at man fandt lidt guld. Sådan er kulturen heldigvis ikke længere, da man i dag, går op i genbrug på en helt anden måde. Det er faktisk blevet en anerkendt livsstil, som man gerne “må” gøre brug af. Derfor kan du også finde mig på diverse markeder henover hele sommeren, når solen stråler og kalenderen står på søndag.

Og på lørdag går det løs igen, når jeg skal bagom loppestanden, for at sælge ud af klædeskabet og mine ting fra boligen. Og uden tvivl, skal jeg også rov, efter flere fine ting.

Alt hvad du ser jeg har på her, er fundet på loppemarkeder.
1. Tasken er fra Malene Birger. Jeg fik den for 500 kr. Den var helt ny. Senere gav jeg den til min mor i gave, da hun var helt forelsket i den.
2. Min kjole købte jeg hos en sælger, på et designermarked. Den er dog helt ny.
3. Skoene er fra Gucci. Jeg havde selv købt dem på et lagersalg engang, men da jeg ikke fik gået nok i dem, solgte jeg dem igen. Så fandt jeg dem på et marked, hvor hun solgte dem for en veninde. Samme størrelse, 37,5. Jeg er stadig i dag sikker på at det er mine sko, som havde fundet vejen tilbage igen. Så jeg købte dem billigt tilbage, i samme stand, som jeg havde købt dem i. De står stadig i min garderobe. Halskæden er fra Carre og købt på et af deres outlet markeder for blot 100 kr. Den er fyldt med små hvide opaler og en af de smukkeste halskæder jeg ejer.

Her mine bedste råd

Jeg har længe tænkt på at lave en liste til jer, med mine aller bedste råd, til at du bliver en god krejler. Både foran og bagved en loppestand.

Foran loppestanden

1. Mulepose. Hav altid en god tyk mulepose med dig. Og nede i den, en ekstra, hvis du falder over en masse gode tilbud. Det er irriterende at skulle gå med dine fund i armene, for du kan til sidst ikke bære mere eller også får du dine ting i en affaldspose, som hverken er handy eller pæne at gå rundt med en hel dag.

2. Beslut dig på forhånd. Inden du tager ud af døren, er det en god idé at gennemgå klædeskabet og overveje årstiden. Er det ved at blive efterår, skal du nok ikke shoppe de fede sandaler, som står på standen eller købe den flettede sommerhat, du står med på hovedet. Overvej hvad du mangler i din garderobe, som kunne være rart at supplere med. På den måde, handler du ikke i vildskab og ender med en masse fejlkøb. Det samme gælder for din bolig. Har du virkelig brug for en ekstra lampe og har du overhovedet plads til den teak kommode? Når du har din liste på plads, er du klar til at tage afsted.

3. Snup den! Så snart du ser noget du kan lide, så snup det straks op i hånden. Hvis du bare står og kigger på den, kan der være en som er hurtigere, til at snuppe den eller forhandle sig frem til at købe den. Hvis du har den i hænderne, siger det også at det er noget du overvejer og de fleste har en god pli, til ikke også at begynde at byde samtidig.

4. Husk smilet. Det gælder om at fange sælgeren, på bedste vis. Så smid dit største smil på, og spørg ind til prisen. Så bliver det lettere at forhandle.

5. Pris? Inden du går i gang med dine forhandlinger, skal du beslutte dig for hvad dit absolut max er at du vil give. Kommer du en femmer over, så går det nok. Det gør det lettere for dig at mærke efter, hvor højt du vil gå op.

6. Lad være med at skambyde. De fleste forventer at du prutter om prisen, da det er helt normalt på et loppemarked. Men hvis du har fundet en varer til 500 kr, må du ikke begynde at byde 200 kr. Spørg til at starte med om prisen eventuelt er til forhandling? Hvis sælger selv går langt ned, kan du hoppe med på vognen og byde derefter. Hvis de lægger op til at du skal byde, kan du forsøge dig med 100 kr. under prisen og se hvordan de tager imod dit bud. Det er en fin lille dans, som man har imellem sælger og køber.

6. Er prisen for høj? Du skal gå væk, hvis du ikke kan lande på en pris, som du føler er rimelig. Nogle sælgere bliver desperate og siger okay, hvis du bevæger dig væk. Men det betyder samtidig også at du nu har sat dit køb fra dig og er på vej væk. Dermed giver du muligheden til en anden, som måske har stået og holdt øje med jeres forhandlinger, til at hoppe ind og snuppe den i stedet. Nogle gange er det også en god idé at gå væk og så komme tilbage. Er den der stadig? Har du tænkt på den hele tiden? Så slå hul i dit loppebudget, og køb den!

7. Kan jeg hjælpe dig? Orker du heller ikke at skulle tale med alle stadholderne, hver gang du løfter en vase, for at tjekke om den har et stempel i bunden? Så er mit fif at tage høretelefoner på. Gerne nogle store bøffer, som er tydelige. Du behøver ikke engang sætte lyd på dem, for alene det at have dem på, indikerer at du ikke kan høre hvad personen siger. På den måde, kan du snuse rundt, uden at skulle gå i dialog med alle.

8. Lav på forhånd en liste over alle de markeder du gerne vil besøge, hvor de ligger og hvor længe de har åbent. Planlæg derefter hvor du vil starte og slutte. Så er du sikker på at nå dem alle, uden at stresse.

Alt hvad du skal bruge, når du lave prismærker.

Bag loppestanden

1. Hvad skal jeg sælge? Start med at gennemgå hele klædeskabet. Vurder hvert enkelt stykker tøj – hvornår har du sidst gået i det? Er det pga. årstiden eller fordi det faktisk ikke rigtigt passer ind i din garderobe? Lav en “sælg”, “måske” og “behold” bunke. Gå derefter alle rum igennem. Det gælder også skuffer, under sengen og i alle kasser. Har du ting liggende, som du har glemt og sagtens kan gå af med? Smid det hele ned i ikeaposer, så det er samlet og nemt at tage med dig.

2. Priser. Så kommer du til prissætningen. Det er lidt forskelligt om man har lyst til at sætte prismærker på sine ting forinden eller om man bare siger prisen, når man er på standen. Jeg anbefaler til enhver tid at prismærke på forhånd. Den egentlig årsag er ikke for at have prismærkerne på, men i stedet, for at få vurderet hver eneste ting du sælger og allerede forinden have besluttet dig for en pris. Det er virkelig irriterende for en køber at stå overfor en sælger, som ikke aner, hvad de vil have for deres ting og lægger det over på dem i stedet. Så gør alle den tjeneste, at tage beslutningen hjemmefra. Tag noget pap, en god kuglepen/tusch, sejlgarn og så er det bare at komme i gang.

3. A partner in crime. Selvom jeg ELSKER loppemarkeder, så er der en ting som har lært. Tag aldrig af sted alene. I løbet af dagen, skal du på toilettet, rundt for at se de andre stande og have noget mad. Hvis du starter dagen kl.08.00 og først er færdig kl.18.00, er det MANGE timer at stå alene på en stand. Selvfølgelig kan man ofte få sideboden til at hjælpe med at holde øje, men det er virkelig ikke en rar følelse at forlade sin stand helt alene og du kan næsten være 100 % sikker på at der mangler noget, når du vender tilbage. Derfor, allier dig med en god ven eller veninde, som også trænger til at få solgt ud.

4. Mad og drikke. Det lyder basalt, men man glemmer det altså ret let. Men tag en madpakke og en brikjuice med. Det redder dig virkelig efter 4-5 timer, hvor du er ved at gå kold. Uden mad og drikke, duer heltinden ikke. Det gælder også når du står og er “på” i rigtig mange timer.

5. Praktisk. Er der borde, stole og tøjstativer inkluderet i prisen for din stand? Undersøg det nøje, for ellers SKAL du selv have det med. Uden noget så simpelt som et bord, får du næsten intet solgt. Hvis du ikke lige se dig selv med et bord under armen, så medbring et tøjstativ. Folk elsker at rode og kunne kigge. Medbring også poser, som folk kan få deres loppefund med hjem i. Det er god service. Og hvis du vil lokke forældre hen til din stand, så køb en pose slik, smid det i en skål og stil dem forrest ved din stand. Du kan enten skrive “Et stykke slik til dit barn” eller “Ved køb, får man en karamel”. Det er et billigt trick, men det virker altså. Du kan være helt sikker på at børnene trækker deres forældre hen til din stand.

6. Gør det nemt. Er det svært at nå de sko, som står bagerst på din stand? Står tøjstativet, ikke så man kan komme til at bladre i det? Så går dine kunder lige forbi dig. Du skal sørge for at din stand er så attraktiv og let at komme til, at alle har lyst til at komme ind og kigge nærmere. Har du en glitrende kjole med? Så hæng den forrest. Sørg for at der er noget blikfang.

7. Vær klar til at forhandle priser. Du har på forhånd besluttet dig for dine priser. Men nu skal der også pruttes om priser. Derfor kan man være lidt snu og sætte prisen op med ca. 25-50 kr., som man er villig til at fjerne fra prisen. Så ville du f.eks. sælge din kjole for 100 kr. Så sætter du i stedet prisen til 125 kr. Når du så skal forhandle din pris på plads, med en eventuel køber, kan du riskerer at de faktisk betaler den fulde pris og ellers kan du virke overskudsagtig og fjerne 25 kr. af prisen. På den måde er du sikker på at få den pris du gerne ville have oprindeligt, kunden føler at de har gjort sig et kup og du ender i sidste ende med lidt flere penge på lommen. Win win for alle.

8. Smil og vær på. Du skal virkelig tage den dygtige sælger rolle på. Det betyder ikke at du skal all in på at overfalde enhver kunde, der nærmer sig din bod. Mærk stemningen og personen af, inden du spørger om der er noget du kan hjælpe med. Giv eventuel lidt bonus info om den ting som de står med eller en god historie, om dengang du købte tasken, fordi den passede perfekt til et outfit, som du tog på i byen og scorede din drømmemand med. Fyr løs, smil og grin. Skab en god og let stemning på din stand. Men sørg samtidig for at trække dig, hvis du kan mærke at de ikke er til det. Du kan også holde øje med om de længe står og overvejer købet, ved at bryde ind og sige “prisen er til forhandling”. Ofte fortæller personen, hvorfor de står og overvejer at købe den. Nogle gange er det ikke fordi den er for dyr, men de er i tvivl om de mangler den. Så skal du være hurtig og forklare alt hvad den vil passe perfekt til og hvor brugbar den er.

9. Sidst på dagen. Der er altid nogle ting, som man er mindre øm over at få solgt og som man ikke orker at slæbe med hjem. Så når der kun er 1,5 time til at det hele slutter, finder du din tusch frem og så laver du lige en god bunke i en ikeapose, med et skilt foran, hvor alt kun koster 20 kr. Så kan jeg love dig for at gribbene kommer til din bod og går amok i posen. Og når de første har sat sig på hug og roder i posen, imens de hviner op om de gode tilbud, kommer der kun flere til. Og til sidst er din stand overrendt med folk, som både kigger i posen, men som også liiige skal se hvad der er på resten af standen.

10. Ryd op. Kom du ikke af med det hele? Nej, det gør de færreste. Men derfor må du ikke efterlade de ting, som du ikke lige gad have med hjem igen. Pak det hele sammen, men lad de billige ting stå fremme, som de sidst ting. Sæt dem eventuelt ned til en flad 10´er eller skriv “GRATIS” på et skilt. Så kan du undgå at skulle slæbe dem hjem. Ellers find en skraldespand, hvor du kan smide dem ud. Hvis du efterlade dem, risikerer du at modtage en bøde, blive udelukket fra at booke en stand igen en anden gang og samtidig ødelægger du det for dem, som har afholdt markedet, da de skal rydde op efter dig.

Det var mine bedste råd, som jeg håber at I kan bruge. Hvis du selv har nogle gode råd, så del dem gerne i kommentarfeltet, så vi alle kan få glæde af dem.

God shoppelyst.

Og så håber jeg at se nogle af jer i Tap1 på lørdag, hvor jeg står på stand 67 og sælger ud, sammen med min gode veninde Sarah, som sælger ud af hendes designer garderobe.

Xx
Olivia Rose

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: