Close
Den svære kreative branche

Den svære kreative branche

Hvad skal vi bruge en influencer til?

I disse dage er der en særlig fokus på influencers, og hvordan det hele skal hænge sammen økonomisk. Som det desværre ofte er, når et nyt kreativt fag kommer på banen, så er der rigtig mange, som stiller sig på bagben og råber “smut hjem, hvor I kommer fra”.

Men nu kan man dårligt kalde faget for helt nyt, og så alligevel. For det tager sin tid før end, at det lille danske land vil tage store forandringer til sig. Og det ER en stor forandring. For pludselig skal vi ikke længere forholde os til de meninger og anbefalinger, som vi har været vant til, at få i de magasiner og kulørte blade, som vi læser. Nu er det almindelige mennesker, som du og jeg, som der skriver og fortæller om de produkter, som de er glade for, samt hele deres livsstil.

Som, jeg har skrevet til et par stykker i dag, så tog det også en del år før end, at man valgte, at acceptere, at en SoMe manager var en ting. Faktisk roder man stadig rundt i det i dag, og giver vedkommende alt for mange hatte på selvom, at de burde have én. Men det er en anden snak, som jeg nok skal vende tilbage til i et andet indlæg.

Men kan vi så stole på det de skriver?

Det er så lige det vi skal til, at lære. Hvem skal du stole på? Hvordan fungerer det? For mig personligt, og hvad jeg fornemmer de fleste andre også gør er, at de følger dem, som de føler sig knyttede til. Dvs. dem som forstår, at skabe et bånd og en forståelse til deres følgere. Det kan være den måde, som de skriver på, deres humor eller de ærlige formuleringer fra deres liv, som gør, at vi har lyst til, at følge med. For hånden på hjertet, så får jeg faktisk mere ud af at følge en god håndfuld hudløst ærlige influencere end, at læse et damemagasin, hvor alverdens brands har kastet deres produkter i nakken efter dem. Husk på, at det er også er en stor reklamesøjle. Du har blot betalt for, at læse den 😉

Nu er det faktisk heller ikke udelukkende ukendte danskere, som slår igennem på diverse platforme. Kendisser og kunstnerne har også fundet vej hertil, og ofte er det deres profiler, som magasinerne citerer fra. Dvs. du kan følge direkte med hos din favorit skuespiller uden, at skulle runde et nyhedsmedie. De inviterer dig indenfor på en helt ny måde.

Hvad er virkeligheden?

Der er selvfølgelig nogle, som vælger kun, at vise den lyserøde og velpolerede profil. Men det er okay. Det er deres valg. Ja, faktisk er det bare deres medie, som du har valgt, at træde ind i. Men nyder du, at få det lyserøde boost serveret i dit feed, så byd det endelig velkommen.

Det har også åbnet op for, at små virksomheder lettere kan slå igennem. Faktisk prøver flere chancen, som deltids selvstændige inden, at de tager det store skridt. Det giver dem en platform, hvor de kan udfolde sig, og teste grænserne af. I stedet for, at kaste hele opsparingen efter en drøm, som måske ikke kan lykkes, kan man må små skridt, komme lidt af vejen. Er de så også influencers? Ja, på en måde. For de fortæller ofte også om deres personlige rejse. Faktisk er det nogle af dem, som jeg elsker aller mest, at læse om. Her kommer du ind under huden, får tingene på godt og ondt, og kan være med til, at bakke op, så de kan realiserer deres drømme. Samtidig samarbejder de ofte med andre micro influencer, som er på samme niveau, som dem selv. Sådan løfter man i flok.

Hvad er det så, at folk er så gale over?

Det er jo aldrig sjovt, at man pludselig skal til, at grave ned i lommerne og skulle af med penge, som man ikke tidligere har behøvet. Det mener rigtig mange virksomheder i hvert fald, da de i mange år har været vant til, at de bare har kunne give en influencer et produkt, og så har de skrevet om det. Hvad de glemmer er, at influenceren bliver beskattet. Ja, det er uanset størrelse af produktet eller influencerens følger antal.

Herudover, så er det også krævende, at skulle lave et samarbejde. Her kan jeg lige tage dig igennem et eksempel på et klassisk samarbejde, når jeg har arbejdet for virksomheder, som har skulle bruge en micro influencer.

1. Influenceren kontakter virksomheden på Instagram og spørger om et muligt samarbejde.

2. Virksomheden svarer og beder om, at de sender dem en email.

3. Virksomheden modtager emailen og sender herefter deres krav til samarbejdet.

4. Influenceren svarer tilbage, og har et par spørgsmål. Der ryger hurtigt et par mails frem og tilbage før end, at der er styr på alle detaljer.

5. Virksomheden sender produktet til influenceren.

6. Influencer modtager produktet og laver en unboxing video i story, hvor de fortæller og viser produktet frem. Ofte meget grundigt og med en god forklaring om detaljerne.

7. Virksomheden deler unboxing i story.

8. Influenceren laver et opslag i feed og fortæller om oplevelsen med produktet, samt lidt produktinformation. Denne er ofte lang og detaljeret.

9. Firma deler opslaget i deres story og eventuelt i eget feed.

10. Influencer laver et konkurrence opslag og sætter en konkurrence i gang.

11. Influencer og virksomhed interagerer med deltagerne og liker alle, som kommenterer og interagerer.

12. Virksomheden deler konkurrencen i deres story.

13. Det samme gør influenceren et par gange.

14. Vinderen trækkes og det deles både i story og i feed for både influencer og virksomhed.

15. Influenceren beder vinderen om, at kontakte virksomheden.

16. Virksomheden får kontakt til vinderen og beder om oplysningerne, så de kan sende præmien eller give dem en voucher.

17. Virksomheden afsender præmien.

På alle opslag og stories, skal deres altid oplyses om, at det er reklame eller sponsoreret. Samtidig skal de huske at tagge hinanden.

Ovenstående er et eksempel på når tingene går smooth igennem. Der kan gå rigtig mange ting skævt. Det gælder fra begge sider. Det kan være, at forsendelsen er forsinket, at de glemmer en af de betingelser, som er stillet, som krav ved samarbejdet eller lignende små fejl. Hver gang skal der sendes en besked og følges op.

Så når folk siger “men det er jo bare et hurtigt opslag”, så håber jeg, at de fremover kan se, at de tager fejl. Der er mange steps frem til opslaget og forarbejdet forinden et reelt samarbejde, kan sættes i søen.

Hvad er det man betaler for?

I det kreative fag er det her ofte problemet. Man vil se et resultatet med det samme. Men et samarbejde, som dette er ikke altid håndgribeligt. Ingen kan forudse hvad der sker i morgen. Kommer der en ny epidemi? Falder dronningen død om? Går Instagram ned? Mange ting kan spille ind og pludselig har vi en ny virkelighed. Sådan er det med eksponering, PR og branding. Derfor må man også være villig til, at tage nogle chancer og prøve sig frem. Man kan jo altid lave sit forarbejde, og se om man føler, at der er et realt match inden, at man kaster sig ud i et reelt samarbejde.

Det man betaler for er helt enkelt eksponering ud til et trofast publikum af læsere, som helt frivilligt har valgt, at følge en profil. Det kan fx være folk, som elsker boligindretning, og du sælger lamper, som du selv designer i dit værksted. Så har I umiddelbart et godt match, hvis du passer ind i deres generelle stil, da deres følgere gerne vil spejle sig og blive inspireret af den pågældende profil.

Det er jo egentlig ganske simpelt. Du har et produkt. De har din kerne målgruppe. Det er et match. Alle er glade.

Det kræver rigtig meget tid, at opbygge en troværdig og indholdsrig profil, som folk har lyst til, at følge. Mange er nærige med deres follows, da de vil beskytte deres feed. De første 1000 følgere kan tage rigtig lang tid, at hale ind. Derfor betaler du også for alt den tid og energi, som deres bruges på, at skabe et image. Kan du se fordelen ved, at koble dig herpå, så kan jeg kun anbefale, at gøre det.

Jeg håber, at mit lille indspark til debatten kan hjælpe lidt til, at bløde lidt op omkring den hårde kritik, som jeg læser, at mange stiller op overfor influencerne.

De har i hvert fald min evige opbakning og støtte.

Kærligst
Olivia Noel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: